Logo til print

Ungdomskulturhus i Tasiilaq

Der er stærk mangel på faciliteter til ungdomslivet i Tasiilaq i Kommuneqarfik Sermersooq i Grønland. Lokale og Anlægsfonden har sammen med lokaler kræfter og forskellige samarbejdspartnere udviklet et ungdomskulturhus, der kan rumme både traditionelle og nye aktiviteter.

Langs Grønlands 3.000 km lange østkyst ligger der kun to byer. Den ene af dem er Tasiilaq, hvor en meget stor mængde af de 2.100 indbyggere er børn og unge. 361 indbyggere er mellem syv og 16 år og 258 er mellem 17 og 24 år. De mange børn og unge mangler i meget høj grad steder, hvor de kan mødes og være aktive.

I 18 måneder har Lokale og Anlægsfonden været med til at udvikle et koncept for et ungdomskulturhus i Tasiilaq. Konceptet er skabt i samarbejde med børn og unge i byen, et socialt-kulturelt forandringsprojekt kaldet Siunissq uagut pigaarput (”The Future Belongs To Us”), Kommuneqarfik Sermersooq og den danske arkitekt Sophus Søbye.

Ungdomskulturhuset giver Tasiilaqs børn og unge et sted, hvor de trygt kan involvere sig i et aktivt fritidsliv og sociale fællesskaber. Det kan være med til at styrke deres drømme og ambitioner for livet, men også bare være sjovt og afslappende. Ungdomskulturhuset vil dog også være et sted, som hele lokalbefolkningen kan få glæde af som en ramme om aktiviteter på tværs af generationer.

Blandt de mange aktivitetsmuligheder kan nævnes musik, dans, arctic games, teater, sang og historiefortælling, skriveworkshop, fotoværksted, maleri, udstillinger, brætspil, tupilakarbejde, syning af klædedragter og konstruktion af hundeslæder og kajakker. Der vil også blive afviklet workshops med besøgende undervisere med street art, film og drama.

Værksted, øvelokale og lounge
Huset bliver bygget på fundamentet af et nedrivningsmodet kontorbyggeri med udsigt over havnen, fjorden og den nærliggende Blomsterdalen. Den nye bygning får hævet fundamentet, så der kan skabes en underetage med et delvist opvarmet værksted med direkte udgang til en gårdsplads. I underetagen kommer der også et musikøvelokale og redigeringslokale til musikoptagelser.

Stueetagen får store vinduer mod den omgivende natur. Der kommer en stor lounge og caféområde, danse- og aktivitetsrum og kontor og toiletter. På første sal kommer der et mindre loungeområde. I alt bliver projektet på 181 m² plus 100 m² terrasse mod syd.

Kultur

Fakta

Arkitekt
Sophus Søbye Arkitekter, i samarbejde med et lokalt grønlandsk rådgiverteam med den grønlandske tegnestue Titarneq og ingeniørfirmaet Rambøll Greenland

Opført
Bevilget projekt

Bevilling
3.000.000 kr.

Anlægssum
6.000.000 kr.

Bygherre
Kommuneqarfik Sermersooq

Areal
181 m² plus 100 m² terrasse

Adresse

Tasiilaq