Se flere billeder

Billeder fra projektet

Streetmekka i Viborg

Fysisk aktivitet og “street art” er nært forbundet i gadekulturen, men i faciliteter rettet mod gadekulturen, har fokus ofte været rettet mod bevægelse. Dette er der lavet om på i Viborgs nye Streetmekka, som er det første eksempel på, hvordan streetmiljøets kultur og kunst kan ligestilles med idræt og bevægelse i samme facilitet.

Fysisk aktivitet og "street art" er nært forbundet i gadekulturen, men i faciliteter rettet mod gadekulturen, har fokus ofte været rettet mod bevægelse. Dette er der lavet om på i Viborgs nye Streetmekka, som er det første eksempel på, hvordan streetmiljøets kultur og kunst kan ligestilles med idræt og bevægelse i samme facilitet.

Streetmekka i Viborg er en spændende løsning på omdannelse af den tidligere Vestasbygning, som i dag er blevet til et fleksibelt sted, med plads til alle der elsker “street”. Den industrielle bygning har fået nyt liv og er et forbillede på, hvordan industriarkitekturen kan sættes i spil på en helt ny måde.

GAME Streetmekka Viborg blev indviet i starten af 2018 og realiseringen er sket som et samarbejde mellem Realdania, TrygFonden, Nordea-fonden, Lokale og Anlægsfonden, gadeidrætsorganisationen GAME og Viborg Kommune.

Lokale og Anlægsfonden har tidligere udviklet gadeidrætsfaciliteter som GAME og Sjakket i København og Street Dome i Haderslev, men med fokus på rum til idræt og bevægelse. Dette projekt i Viborg vægter optimale forhold for gadekunsten.

Udviklings og eksponering af street art
Streetmekka i Viborg giver særligt gode rammer for udvikling og eksponering af street art i mange udtryksformer på facade og indenfor i bygningen. For eksempel lyskunst og animation, som har et levende og meget spændende miljø i Viborg. Det har høj prioritet at bygge bro mellem bevægelse og kultur, så Streetmekka i Viborg er landets første facilitet, der formår at skabe optimale forhold for en række forskellige udøvere af street art. De mange nye muligheder kan også tiltrække helt nye brugergrupper til gadekulturen.

Viborgenserne har fået enestående muligheder for at udfolde sig i kunstneriske udtryksformer som graffiti, gadeskulpturer, installationskunst, animationer, videoer, musik, DJ’ing, rap, lys og lyd og meget mere. GAME Streetmekka Viborg vil naturligvis, som de øvrige Streetmekkaer i København og Esbjerg, også byde på plads til streetdance, streetbasket, gadefodbold, skatere og parkourudøvere. I Viborg vil der på grund af lokal efterspørgsel også blive plads til trialcyklister og bouldering (sidelæns klatring).

Værksteder, lydstudier og udstilling over det hele
Værkstederne til Street Art vil bestå af et stort flexværksted og eventrum på 2-300 m², hvor brugerne kan bygge, male og svejse med kunstværker i store formater. Der kommer et træ- og metalværksted på 50-70 m², et visuelt værksted på 60-80 m² til grafisk arbejde både fysisk og digitalt, og et udendørs værksted på 100-200 m².

Til musikproduktion er der DJ-studie på 30-40 m², et øvelokale til både digital og akustisk musik på 30-40 m² og et lydstudie på 30-40 m² til indspilning. Derudover er to-tre fleksible rum, indrettet så brugerne både kan arbejde med deres kunst og planlægge deres aktiviteter.

GAME Streetmekka i Viborg er et stort udstillingssted for Street Art, hvorfor bygningen ikke er udstyret med et almindeligt galleri, men alle vægge, hjørner, podier og forskelligt inventar kan tages i brug som udstillingsområder. Industribygningen er fra 1974 og er på 3.300 m² i alt.

Streetmekka i Viborg bliver en fusion af kultur og idræt. I gadekulturen er kunst og idræt altid tæt knyttet, men i Viborg får brugerne helt nye muligheder for at dyrke alle deres interesserer på et sted. Både kunstnerisk og idrætsligt. De mange nye muligheder vil også kunne tiltrække helt nye brugergrupper til gadekulturen. Projektet bliver et stærkt eksempel til inspiration for andre byer, der gerne vil gøre noget særligt ud af deres aktive i gadekulturen.

Gå på VR-opdagelse i Streetmekka herunder.

 

Se flere billeder

Billeder fra projektet

Skip to content