Logo til print

Moderne søsportsklubhus i Aarhus

Bygningen ”Søsporten” fra 1936 rummer både roklub, kano- og kajakklub og dykkerklub. Trods de mange brugere og store interesse for vandsport i Aarhus, foregår klubmedlemmernes dagligdag i særdeles nedslidte og utidssvarende omgivelser. Det skal en snarlig modernisering af Søsporten ændre på.

 

Der er over 600 medlemmer af de tre klubber, der året rundt benytter bygningen ”Søsporten” på lystbådehavnen i Aarhus. Ligesom andre steder i landet er interessen for vandsport stærkt stigende og ventelisterne er lange. Den 81 år gamle bygning, som de tre klubber deles om, men som oprindeligt er opført af Aarhus Roklub, er dog meget langt fra at være i god stand. Den er faktisk nedslidt og en lidt trist ramme om et ellers stærkt klubliv for roklubben, Aarhus Kano- og Kajakklub og Sportsdykkerklubben KVAK.

Derfor har Lokale og Anlægsfonden valgt at gå med i et projekt, der bevarer bygningens klassiske look som en ramme om et moderne klubliv med nye faciliteter til alle tre klubbers behov. Moderniseringen vil forbedre mulighederne for selve aktiviteterne ude på vandet, forbedre klubmedlemmernes mødesteder og sociale opholdszoner og knytte bygningen til det større havneudviklingsprojekt i Aarhus kaldet ”Den blå rambla”.

Ved siden af moderniseringen af Søsporten, har de tre klubber i Søsporten også deltaget i et andet projekt med udvikling af nærområdet i samarbejde med Aarhus Kommune og naboerne fra Beddingslauget og AffaldVarme Aarhus. Der er tale om et landskabsprojekt, hvor der opnået enighed om arealets anvendelse og et fælles udtryk for belægning, belysning, adgangsveje, beplantning, ramper og moleanlæg.

Åbent, inviterende og fleksibelt
Søsporten fastholder sit nuværende areal på 1.096 m², men bliver indvendigt grundigt forandret. I stuens 780 m² bevares bådhal, lakeringshal og værksteder. Her bliver der dog også frem over plads til omklædning og sauna, som ellers har været placeret på første sal. I den nyindrettede førstesal på 316 m² kommer der aktivitets- og træningsrum samt fællesområder både indendørs og udendørs på tagterrassen. På første sal kommer der også nyt køkken. Lokalerne på første sal bliver meget funktionelt og fleksibelt indrettet, så deres størrelse kan forandres alt efter hvilke aktiviteter, der skal foregå i huset. På den måde kan mange forskellige aktiviteter foregå samtidig.

Trods respekten for den oprindelige arkitektur i den forestående modernisering, bliver Søsporten i fremtiden et langt mere åbent og inviterende byggeri, der giver forbipasserende lyst til at se nærmere på klubbernes aktiviteter. Det bliver også muligt at bruge en del af det næsten 900 m² store udeareal omkring bygningen til ophold fx på bænke foran indgangen, der får udsigt til den nye havnepromenade.

Endelig forbedres adgangsforholdene for handicappede markant med bedre parkeringsforhold, ramper, elevator og omklædningsrum.

 

 

 

 

 

Klubhus

Fakta

Arkitekt
Gjøde og Povlsgaard Arkitekter

Opført
Bevilget projekt

Bevilling
3.000.000 kr.

Anlægssum
18.750.000 kr.

Bygherre
Aarhus Kommune

Areal
1.096 m² plus næsten 900 m² udeareal omkring bygningen

Adresse

Hjortholmsvej 2B, 8000 Aarhus

Lokal kontaktperson

Hother Hennings
Formand i Aarhus Roklub

21676767