Se flere billeder

Billeder fra projektet

Bevægelseshuset Spiralen i Kalundborg

Det arkitektonisk opsigtsvækkende bevægelseshus ‘Spiralen’ i Kalundborg, tager afsæt i at skabe optimale rum og rammer for kampsport, men inviterer også til andre mere fredelige bevægelsesaktiviteter.

Det arkitektonisk opsigtsvækkende bevægelseshus 'Spiralen' i Kalundborg, tager afsæt i at skabe optimale rum og rammer for kampsport, men inviterer også til andre mere fredelige bevægelsesaktiviteter.

Kalundborg har tradition for at være en by, hvor indbyggerne dyrker en række forskellige kampsporter. Men da de mange kampsportsforeninger ikke er samlet på et sted, lider de under dårlige og for små lokaleforhold eller må nøjes med at få de mindst attraktive tider i de almindelige idrætshaller.

Derfor var det oplagt at skabe landets første større idrætsbyggeri med fokus på kampsport. Sammen med arkitekterne fra Mutopia er der blevet udviklet på projektet over en længere periode, så det i højere grad også tager hensyn til placeringen i lokalområdet omkring Herredsåsen og de andre behov for idrætsfaciliteter som områdets beboere har givet udtryk for.

Brugerne har fra et tidligt tidspunkt i processen været inddraget i udviklingen af projektet, så arkitektur, funktionalitet og de forskellige ønsker til aktivitetsmuligheder fremover vil samles på bedste vis.

Opsigtsvækkende arkitektur med optimale faciliteter
Resultatet af udviklingsprocessen omkring Spiralen er blevet et opsigtsvækkende arkitektonisk udtryk i et byggeri, hvis indre rummer optimale faciliteter til kampsport, dans og blødere bevægelsesformer og andre idrætsgrene, der ikke har de bedste betingelser i almindelige idrætshaller, der mest retter sig mod håndbold, badminton og indendørs fodbold. Boldspil kan også foregå i Bevægelseshuset, men det er ikke indrettet med den aktivitet som første prioritet.

Bevægelseshuset har en nyskabende arkitektonisk tankegang for idrætsbyggerier. For at sikre en dynamisk omstilling mellem mange forskellige aktiviteter er bevægelseshuset udformet som en spiral. Fire idrætsområder eller idrætsbaner i forskellige størrelser er placeret inde i spiralens opadgående retning. Dette skaber en særlig visuel kontakt til alle aktiviteterne i bygningen.

På første niveau er det største sportsområde placeret sammen med omklædning. På andet og tredje niveau er der mindre sportsområder og fællesrum. På øverste niveau findes det mindste sportsområde, der bl.a. er til roligere børnearrangementer og aktiviteter for børn med motoriske vanskeligheder samt en opholdslounge.

De forskellige sportsområder er forbundet med hinanden via to mindre spiraler, der også indeholder en forhindringsbane og en balkon.

Åbent for selvorganiseret og spontan idræt
Bevægelseshuset er ikke kun til brug af foreninger, men bliver også et “åbent hus” til selvorganiseret og spontan idræt, som kan foregå samtidig med de organiserede foreningsaktiviteter. Bevægelseshuset ændrer også dagligdagen for eleverne på Skolen på Herredsåsen, der ikke længere behøver at blive transporteret langt væk, når de skal have idrætstimer.

Bevægelseshuset bliver et fremstående eksempel på, hvordan idrætsbyggerier også kan være bæredygtige og miljøvenlige. Huset fremstilles udelukkende af materiale med lav CO²-belastning, uden giftstoffer og med en høj genanvendelighed. Den miljømæssige bæredygtighed sikres derudover ved en række tekniske løsninger til belysning og ventilation.

Mere viden

3D-visning

Se Spiralen i 3D

Se flere billeder

Billeder fra projektet

Skip to content