Logo til print

Nøjkærhus Spejderhus

KFUM Spejderne i Silkeborg har sammen med Lokale og Anlægsfonden udviklet et eksempel på, hvordan spejderfaciliteter kan ombygges og moderniseres uden at det behøver koster mange millioner kroner. Det sker som led i Lokale og Anlægsfondens særlige indsats for mindre spejderprojekter.

Nøjkærhus trængte til en kærlig og inspireret hånd, men der var ikke behov for at bygge et større prestigeprojekt på stedet. Dermed var Nøjkærhus et godt match for Lokale og Anlægsfondens særlige indsats kaldet "Ombygget spejderliv".

Formålet med indsatsen er at skabe eksempler på, hvordan spejdergrupper med begrænset økonomisk formåen kan modernisere deres ældre spejderhytter, så de bliver til tidssvarende samlingssteder for friluftslivet.

 

Friluftsliv og spejder

Fakta

Arkitekt
LUMO Arkitekter

Opført
2015

Bevilling
500.000 kr.

Anlægssum
1.200.000 kr.

Bygherre
KFUM Spejderne, Silkeborg

Areal
72 m² hovedhus, et udhus på 51 m², et glashus på 65 m² samt brændehus på 50 m².

Adresse

Horsensvej 99, 8600 Silkeborg

Et gammelt hegnsmandshus
Spejderhytten Nøjkærhus ligger ved Virklund nær Silkeborg, i et landskab, der er præget af søer, skov, hede og græsarealer. Der er altså tale om et perfekt udgangspunkt for spejder- og friluftsaktiviteter. Hytten blev oprindeligt opført som hegnsmandshus i 1876 og har de seneste 100 år fungeret som skovløberbolig frem til 2010, hvor de lokale KFUM Spejdere lejer huset - efter i mere end 15 år at have prøvet flere forskellige løsninger til deres aktiviteter. 

Arkitekttegnet om- og tilbygning
KFUM Spejderne i Silkeborgs projekt er tegnet af LUMO Arkitekter. Nøjkærhus består af et hovedhus på 72 m², et udhus på 51 m² og tilhørende brændeskur. Glashuset på 65 m² placeres mellem de 2 eksisterede bygninger og et nyt brændehus på 50 m² erstatter det gamle brændehus.

 

Hovedhuset får et nyt køkken, men bliver ellers ikke forandret. Glashuset får tag og gavle af hærdet glas som monteres på træspær. På den måde "spejler" den nye og mere moderne bygning sig i de ældre bygningers udseende. Huset får åben pejs, så det bliver muligt at opholde sig inden døre for bålhygge eller aktivitet og samtidigt nyde det frie udsyn til omgivelserne.

Det eksisterende udhus får et handicaptoilet og bevarer funktionen med depot og værksted. Det nye brændehus bliver monteret med faste langborde og bænke, som madpakkehus og ophold i ly for vejr og vind.