Logo til print

Mariaparken i Vejle

Når der skal anlægges nye urbane områder til aktiviteter og rekreative ophold, tænkes der oftest i at forbedre eksisterende grønne områder samt udnytte pladsen optimalt i nye bydele eller lukkede industriområder.

I Vejle er der tænkt anderledes. Midt i byen lå "Marias Plads" - en stor parkeringsplads ved siden af et glemt grønt område. Et tomt og intetsigende sted i byen. Samtidig var det et sted, hvor mange unge mennesker kom forbi på deres vej mellem Vejle Centrum, uddannelsesinstitutioner og togstationen.

Mariaparkens 14.000 m² store areal var derfor oplagt at forvandle og gøre til centrum for både gadeidræt, kultur og ophold.

Kultur Byrum Gadeidræt

Fakta

Arkitekt
Bascon/Metopos og Ravn Arkitektur

Opført
2013

Bevilling
3.000.000 kr.

Anlægssum
17.000.000 kr.

Bygherre
Vejle Kommune

Areal
14.000 m²

Adresse

Blegbanken 9, 7100 Vejle

Nyt liv i "kolde" områder
Lokale og Anlægsfonden har i en årrække arbejdet med omdannelse og udnyttelse af parkeringspladser og "kolde" byområder, og muligheden for at gøre dem til aktive og rekreative steder.

Lokale og Anlægsfonden blev af denne grund tidligt involveret i udviklingen af Mariaparken. Med kombinationen af gadeidræt, bløde aktiviteter og kulturtiltag er der skabt en plads, der er et interessant sted at samles for begge køn. 

Mariaparken er delt i to områder med forskellige aktivitetsmuligheder.

På den tidligere parkeringsplads bliver der anlagt en forsænket aktivitetsflade til boldspil, rulleskøjteløb, skatere og parkour.

Om vinteren kan aktivitetsfladen bruges som skøjtebane. Aktivitetsfladen har en organisk udformning, der skaber plateauer, der også fungerer som opholdssteder. I det grønne område, der er kendt som Amtsmandens Have, er der etableret et overdækket kultursted. Under overdækningen er der scene, siddepladser og lysanlæg i loftet.

3

4

5