Logo til print

Landsbyhuset i Gyrstinge

Landsbyhuset kan blive et begreb, som vi vil forbinde på linje med gadekæret og forsamlingshuset, når tankerne falder på det sociale liv i en lille by ude på landet. I moderne tider er gadekæret ikke længere et samlingssted, og mange forsamlingshuse er lukkede. De sociale aktiviteter er flyttet til større byer, selv om landsbyens indbyggere er blevet boende.

Men den udvikling kan ændres ved at opføre et landsbyhus som det i Gyrstinge i Ringsted Kommune.

De lokale borgere har med landsbyhuset på 1.530 m² bygget idrætshal, forsamlingshus, fitnesscenter, mødelokale og vandrerhjem under samme tag. Inde i huset er der frit kig mellem aktivitetsområderne.

Idrætshal Forsamlingshus

Fakta

Arkitekt
CEBRA

Opført
2010

Bevilling
4.000.000 kr.

Anlægssum
17.700.000 kr.

Bygherre
Fonden Landsbyhuset

Areal
1.530 m²

Adresse

Gyrstinge Bygade 34B, 4100 Ringsted

Landsbyhuset er meget fleksibelt indrettet for at kunne varetage både idræt, kultur og fest. Idrætshallen er udstyret med mobil scene til teaterforestillinger og koncerter. Det store forsamlingslokale kan også benyttes til dans eller yoga. 
 
Arkitektonisk er der arbejdet med lysindfald gennem matterede glasplader i gavlene og indgangen. Om aftenen vil de matterede felter lyse op i omgivelserne omkring landsbyhuset og fremhæve bygningen. Bygningen er fyldt med skæve vinkler. Vinduerne varierer i størrelse og sidder spredt i forskellige højder, facaderne er delvis i glas og delvis i sorte aluminiumsplader. Sammen med mange andre detaljer udvendigt og indvendigt gør det landsbyhuset til en flot og funktionel enhed.