Logo til print

Rostadion bliver internationalt enestående

Danmarks nye, nationale rostadion i Bagsværd bliver et internationalt og enestående eksempel på, hvordan eventfacilitet og elitetræningsmiljø placeret i et naturområde kan fungere sammen med motionsidræt og aktive fra en bred gruppe af idrætsgrene.

Pressemeddelelse fra Lokale og Anlægsfonden
Torsdag den 2. november 2017

Lokale og Anlægsfonden har netop bevilget 12 mio. kr. til moderniseringen og udvidelsen af Danmarks nye nationale rostadion, Danmarks Rostadion, i Bagsværd. Bevillingen er delt i to, hvor den ene del sikrer et event- og træningsmiljø i topklasse for elite og bredde i rosporten, og den anden del går til etablering af en række støttepunkter til andre idrætsgrene og rekreative oplevelser.

Samlet set vil det gøre det nye rostadion helt enestående i et internationalt perspektiv som et sted, hvor det er muligt at afvikle verdensmesterskaber på højeste niveau, hvor eliteatleter kan træne, hvor motionister kan være aktive og hvor alle har adgang til at aktivt nyde et særligt grønt åndehul.

I en tid hvor eventfaciliteter til internationale turneringer ofte ender med at overgå hinanden som store prestigeprojekter, vil Danmarks Rostadion vise en helt anden vej, som et eksempel på, hvordan en eventfacilitet kan tilbyde hele lokalområdet bedre rekreative oplevelser og placeres med respekt for naturlige omgivelser. Arrangører og eventbyer i hele verden efterspørger i stigende grad eksempler på, at den løsning kan lade sig gøre, da prestigeprojekterne ikke er de optimale løsninger til hverdagen efter de store begivenheder.

Gladsaxe Kommunes største rekreative område
For at sikre, at naturområdet omkring Danmarks Rostadion bliver tilgængeligt for flere brugergrupper, og samtidig udvikles med respekt for natur og omgivelser ved Bagsværd Sø, er Gladsaxe Kommune og Lokale og Anlægsfonden gået sammen om et projekt, som forbedrer mulighederne for at dyrke motion, friluftsaktiviteter eller bare søge ro og eftertanke.

Projektet vil udnytte et nyt dommertårn på 137 m², så det også bliver et åbent sted for alle aktive i området. Dommertårnet udstyres med grovkøkken, toilet og depotrum. På toppen kommer der en udsigtsterrasse. Dommertårnet får også et multirum, der kan bruges til ophold, naturformidling og fx yoga.

Udenfor dommertårnet bliver den eksisterende tribune ombygget og udformet så det inviterer til leg og bevægelse. Det nye tribuneområde, der er bygget op over en bakke, får også en rutsjebane. Fra tribunen og dommertårnet anlægges en ny træningssti hen mod et nyt trailcenter. Trailcenteret får handicaptoilet, plads til udendørs udstrækning og træning samt vaskeplads til cykler. Endelig kommer der to nye opholdsbroer på søen. En opholdsbro ved trailcenteret, der også bliver afgangsplads for søens bådfart, og en opholdsbro ved Nybrovej (rostadions ”startområde”), som særligt bliver et sted at søge hen for at slappe af og tale sammen – også for atleter ved store events, hvor denne bro bliver det sted, hvor konkurrerende kan søge hen for at finde ro og koncentration inden en turnering.

Lokale og Anlægsfonden har bevilget 2 mio. kr. til det rekreative projekt ved Bagsværd Sø og Danmarks Rostadion. Gladsaxe Kommune har bevilget 5,841 mio. kr. I alt koster projektet 13,467 mio. kr. at etablere.

Unik facilitet til elite, bredde og hverdagsliv
Lokale og Anlægsfonden har allerede medvirket i finansieringen af en del af forarbejderne til moderniseringen af Danmarks Rostadion i Bagsværd. Det er sket i samarbejde med Fonden Danmarks Rostadion, Gladsaxe Kommune, Københavns Kommune, Lyngby-Taarbæk Kommune, Dansk Forening for Rosport, Dansk Kano og Kajak Forbund, Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund. Derudover har Lokale og Anlægsfonden støttet opgradering af konkurrencefaciliteter ved særligt store events i de senere år.

Det langvarige samarbejde er nu tæt på at resultere i etableringen af et helt unikt rostadion, der retter sig lige så meget til elite og bredde i robåde og kajakker som til de lokale beboere og aktive i området. Kernen i moderniseringen af Danmarks Rostadion bliver et nyt rocenter på 2.300 m². Rocenteret bliver naturligvis stedet at søge hen for alle fra rosporten, men det bliver også et udgangspunkt for områdets løbere, cykelryttere og triatleter. Rocenterets terrasse på 400 m² bliver åbent og tilgængeligt for alle. Rocenteret får en udvendig beklædning i rødt cedertræ, som vil passe flot ind i omgivelserne. Inde i rocenteret kommer der møde- og foreningslokaler, loungeområde for både elite og bredde, styrketræningsrum, café og kontorer.

Selve aktivitetsområdet for rosporten – ude på Bagsværd Sø – bliver også opgraderet. Robanerne bliver ”drejet” og målområdet uddybet og udvidet på en måde, så det samtidig bliver muligt for almindelige motionister i ”turkanoer” at sejle udenom konkurrence- og træningsbanen.

De tidligere nævnte faciliteter med dommertårn og nyt design af tribunebakken indgår også i denne del af projektet.

Lokale og Anlægsfonden støtter selve moderniseringen og opgraderingen af Danmarks Rostadion med 10 mio. kr. A.P. Møller Fonden støtter med 50 mio. kr. Københavns Kommune støtter med 22,65 mio. kr. Gladsaxe Kommune støtter med 10 mio. kr. Lyngby-Taarbæk Kommune støtter med 2,6 mio. kr. I alt anslås projektet at koste ca. 120 mio. kr. at etablere.

Alle dele af det omfattende projekt er tegnet af AART Architects, Elkiær + Ebbeskov Arkitekter, LIW-Planning og Viggo Madsen Ingeniører.

Esben Danielsen, direktør for Lokale og Anlægsfonden, siger om projektet:

”Danmarks Nationale Rostadion bliver et opvisningsanlæg, der også får et stærkt dagligt fællesskab for både elite og bredde i rosporten. Da det samtidig bliver et aktivt lokalt samlingssted i et flot naturområde, står vi med et helt enestående projekt, der kan blive startskuddet til en stærk dansk tradition, som udlandet vil lægge mærke til.  Der er stor ”efterspørgsel” på løsninger til, hvordan internationale opvisningsanlæg kan opføres i en menneskelig skala. Altså med en begrænset økonomi, i en naturlig sammenhæng med omgivelserne og designet til flere brugergruppers behov i hverdagen, når eliten ikke træner, eller der bliver afviklet store events som verdensmesterskaber og World Cup-stævner”.

Erik Jæger, bestyrelsesformand for Fonden Danmarks Rostadion, siger:

”Vi har nu fået skabt et rigtig godt projekt. Derfor er det dejligt, at Lokale og Anlægsfonden nu har bragt os et skridt videre mod at Danmarks Rostadion bliver en realitet.”

Frank Jensen (S), overborgmester, Københavns Kommune og formand for Team Danmark, siger:

”Vi er nu et væsentligt skridt nærmere Danmarks ny rostadion. Jeg er overbevist om, at de nye faciliteter vil blive til stor gavn og glæde for hele rosporten både eliten og bredden.”

Trine Græse, borgmester, Gladsaxe Kommune, siger:

”Bagsværd Sø er Gladsaxes største natur- og rekreative område. Derfor har det været utrolig vigtigt for os, at området udvikles i respekt med naturen, så det udover at være Danmarks nationale rostadion, også har noget at tilbyde til alle de borgere, der benytter området til rekreative formål i hverdagen. Derfor glæder vi os over, at vi nu har et unikt projekt, som rummer en masse spændende muligheder for alle, der bruger søen og området.”

Yderligere oplysninger
Esben Danielsen, direktør, Lokale og Anlægsfonden, 3283 0330 / 4059 2004
Jakob Færch, udviklingskonsulent, Lokale og Anlægsfonden, 3283 0356 / 2869 4774
Frank Jensen, overborgmester i Københavns Kommune, formand for Team Danmark, kontaktes via via pressechef Rikke Egelund, 3147 9497
Trine Græse, borgmester i Gladsaxe, kontaktes via kommunikationschef Ulla Baden, mobil 22 76 56 22