Videointerview: Portræt af kaproerklubben FSR – fra primitiv container til moderne vandsportsfacilitet

Hvad er historien bag roklubben på Suðuroy, som har fået støtte til en spritny vandsportsfacilitet? Kom med bag fortællingen om, hvilke lokale udfordringer den Færøske roklub FSR står overfor. Vi har interviewet formanden fra FSR, som efter et langt udviklingsforløb med Lokale og Anlægsfonden nu kan nu se frem til, at deres gamle roklubfacilitet bliver skiftet ud.

Torsdag den 18. marts 2021

Lokale og Anlægsfonden har sammen med roklubben Froðbiar Sóknar Róðrarfelag (FSR) og Tvøroyrar Kommuna udviklet en ny vandsportsfacilitet Fjørdur på Færøerne. Klubben står over for en række udfordringer:

  • Barsk natur og vejr
  • Vandsikkerhed på havet
  • Årstidsbestemt træning
  • Flere aktiviteter for klubbens medlemmer
  • Introducere nye målgrupper
  • Fraflytning
  • Nye aktivitetstrends
  • Forfalden klubfacilitet 

Klubbens formand Linn Mohr Augustinussens fortæller om processen og projektet:

Hvem er FSR?
Froðbiar Sóknar Róðrarfelag (FSR) er en traditionel færøske kaproerklub, som tilbyder roning til børn, unge og voksne. Foreningen har omkring 40 aktive medlemmer og har oplevet tilgang det sidste år. Færøerne har en lang tradition for foreningslivet, og FSR blev dannet tilbage i 1934 af lokale ildsjæle på Tvøroyri. 

Hvorfor har I brug for en ny facilitet?
FSR’s oprindelige klub- og rofacilitet blev bygget i 1951 og var udgangspunkt for kaproning i byen. Den ligger fortsat ved fjorden ’Trongisvágsfjord’ i Tvøroya, men som med mange andre byer på Færøerne, er der sket en udvikling – store virksomheder udvider og området ud for vores oprindelige facilitet er overgået til industri. Pladsen der er trang, og bygningen er så faldefærdig, at FSR har været nødsaget til at etablere fire containere som midlertidig grejbank for bådene længere inde på fjorden. Men det udfordrer fællesskabet i klubben.

Hvilke muligheder ser I i at udvide klubaktiviteterne til flere vandsportsgrene?
Foreningen er en klassisk roforening, men vi holder til på en ø, hvor mange unge flytter til større byer for at videreuddanne sig. Rotræningen er begrænset til en periode fra marts og slutter med de færøske mesterskaber i juli. Vi har derfor brug for tilføre andre aktiviteter, så der er mulighed for at være aktiv året rundt og introducere befolkningen til flere vandsportsgrene. Fjorden er en kæmpe arena med masser af muligheder.

Hvad skal den nye vandsportsfacilitet kunne?
Man har haft idrætsanlæg på land på Færøerne i mange år, men når det kommer til havet, har det frem til nu været meget traditionelt og ikke muligt at prøve kræfter med forskellige vandsportsgrene. FSR har siden 2019 været i dialog med Lokale og Anlægsfonden om at udvikle en ny facilitet sammen med kommunen. LOA har hjulpet os med at kvalificere og udfordre tankegangen om den traditionelle rosport.

Hvad er historien bag robådene?
Kaproning er en del af Færøernes identitet og er uden tvivl kommet for at blive. Bådende er udelukkende bygget af træmaterialer, og FSR har 6 og 10-mandsbåde. FSR har for nyligt bygget nye både til børne- og ungdomsroerne. Vi bruger moderne teknologi som speedcoach som en del af træningen. Vi arbejder med 12-14 år (børneroning) og 14-18 år (ungdomsroning).

Skip to content