Q&A med direktør Esben Danielsen: Streetmekkaer er et nybrud i idrætshallen

Streetmekkaerne er et nybrud i, hvad genren ”idrætshal” er, men det er også et bud på at tænke flere brugere, aktiviteter og organiseringsformer under samme tag. Og så rammer de en ungdomskultur, som ellers ikke står så stærkt i fritidslivet. Se alle Esben Danielsens pointer om streetfaciliteten her.

Mandag den 2. december

Hvorfor er der behov for, at den moderne fritidsfacilitet kan rumme flere organiseringsformer?

Idrætstrends og -vaner skifter hurtigere end nogensinde før. Hver person har et fritidsliv med mange facetter. Vi får lyst til at skifte rundt og prøve flere ting. Og så skal vi hele tiden have nye med, flere med, mere med – her har vi også brug for at blive inspireret og få flere muligheder. Det sker allerstærkest, hvis vi kan møde en pallette af spændende ting i samme facilitet.

Hvad kendetegner den type fritidsanlæg, man har skabt med de nye streetmekkaer?

Streetmekkaerne kendetegner et nybrud i, hvad genren ”idrætshal” kan være. Basen er ikke håndbold eller badminton, men en række nyere idrætsgrene og nyfortolkninger af kendte idrætsgrene. Samtidig er det et mødested, der rammer ungdomskulturelle strømninger på en anden måde end de mere kendte idrætshaller. Musik, samvær, hæng-ud og fest passer bedre i et streetmekka for en stor del af en yngre generation end i håndboldhallen.

Hvordan understøtter streetmekkaerne legen og kreativiteten?

Streetmekkaerne rammer flere måder at være med på – dem som vil og kommer fast, dem som ikke ved, om de vil og bare kigger det lidt ud, og dem som bliver inviteret ind til at prøve sig frem. Værtskabet og invitationen matcher de mulige aktiviteter, som for de flestes vedkommende er hurtige at komme i gang med og opleve den første succes med. Man kan lege sig frem. Det er en tænkning, der udfordrer mange af vores traditionelle, stærke idrætsgrene.

Hvilken betydning kan streetmekkaerne få for byen?

Streetmekkaerne kan blive et mødested i konstruktive og stærke rammer for de ungdomskulturer, som ellers ikke står så stærkt i vores andre fritidsfaciliteter. En plads for nye målgrupper, som kommer med indenfor i stærke fællesskaber fremfor at være på kanten. Teenagere og særligt teenagepigerne kommer også til at tiltrækkes og fastholdes i højere grad.

Hvad vil vi se af tendenser i fremtiden, når vi taler fritidsfaciliteter i bymidten?

Det handler om mødesteder, der kobler det uformelle, det ligetil med det særlige og ambitiøse. At mange formater, evner og lyster kan være under samme tage. At fællesskabet er i centrum, men ofte mere indirekte og ligetil. Og så kræver det at faciliteterne er i den tætte og nære by – vi skal helt ind i bymidterne, ved siden af butikslivet og torvet.

Skip to content