Logo til print

Moderne shelters kan lokke nye ud i naturen

En ny undersøgelse fra Syddansk Universitet viser, at moderne sheltertyper kan introducere nye og uerfarne brugere til naturen og shelterfriluftslivet, mens de erfarne fortrækker traditionelle shelters.

Torsdag den 22. august 2019
Af: Anna Rex Wittig, faglig redaktør, Lokale og Anlægsfonden

Shelters i flere former og størrelser med luger, der kan åbne og lukke og tilbyde trygge rammer i ly og læ for det danske vejr. Nogle er adapterbare med en hems, der kan laves til fuglekigsplateau. Andre kan indrettes til enten overnatning og ophold, et brændefyret saunashelter eller så man kan hænge vådt tøj til tørre. Det er eksempler på moderne shelters – fleksible og lettilgængelige for dem, der ikke er vant til at sove i naturen.

En ny undersøgelse ’Gode rammer for rekreativt shelterfriluftsliv’ fra Syddansk Universitet viser, at de moderne shelters kan være med til at introducere nye brugere til naturen og især er attraktive blandt de uerfarne shelterbrugere. De garvede brugere foretrækker derimod de traditionelle shelters.

 

Billedtekst: De mindst erfarne er dem, der har overnattet mindre end fem gange i shelter inden for det seneste år. De mest erfarne har overnattet mere end fem gange i shelter inden for det seneste år.

Det er den første undersøgelse, som går i dybden med at undersøge sammenhængen mellem brugernes motiver og oplevelse af nye og traditionelle sheltertyper. I alt 1889 shelterbrugere og 98 shelters fordelt på 52 shelterpladser indgår.

Fleksible shelters gør shelterfriluftsliv mere tilgængeligt
De forskellige præferencer hænger ifølge rapporten sammen med den funktion, oplevelse, stemning og æstetik shelteret tilbyder.

De moderne shelters er fleksible og har luger, som kan åbnes, lukkes og beskytte mod vejr og vind. Det skaber tryghed ved overnatning og er især en fordel for de uerfarne og for familier med børn. Det betyder også, at man kan veksle mellem at være privat og socialisere med andre brugere.

”Jeg har oplevet at de moderne shelters taler mere til mine veninder og venner som ikke er lige så vant til at sove i shelters, og derfor er det en af årsagerne til at de lige pludse­ligt gerne vil med mig ud og sove i naturen. Så mit ønske er, at der kommer flere shel­ters som de moderne, der også får knap så friluftsagtige mennesker ud i naturen,” lyder et citat fra undersøgelsen fra en af de uerfarne brugere.  

De traditionelle shelters, som typisk er helt åbne i den ene side med direkte udsyn til naturen giver en mere intens friluftsoplevelse. Det er attraktivt for de erfarne brugere. De primitive, simple rammer giver dem en autentisk og stærkere friluftsstemning. De erfarne brugere kritiserer de moderne shelters for, at de ofte er for indelukkede og kan stå i vejen for den intense naturoplevelse.

Undersøgelsen viser, at brugerne oplever fordele og ulemper ved både den traditionelle og utraditionelle shelter. Ser man på tværs af alle brugere har størstedelen ingen præferencer, mens lidt mere end en fjerdedel af brugerne foretrækker de moderne shelters, og en femtedel foretrækker de traditionelle.

Naturoplevelsen er afgørende for alle
Det tyder på, at brugernes erfaringer med at overnatte i shelter hænger sammen med brugernes motiv for at tage på sheltertur. At komme ud og røre sig, få ny færdigheder, bruge udstyr og slappe af i fred og ro er de vigtigste motiver blandt de erfarne udøvere. At udfordre og være nysgerrig er derimod mere udbredt blandt de mindst erfarne.

Generelt er det at opleve naturen det vigtigste motiv på tværs af alle shelterbrugere uanset erfaring. 65 pct. angiver, at de foretrækker shelters ved havet, og at de ligger i rolige og smukke omgivelser, hvilket gælder for henholdsvis 92 og 91 pct. Undersøgelsen peger på, at det kan være en fordel at målrette shelterpladserne til de forskellige brugere.

Ser man på valget af aktiviteter på shelterpladserne, er der ikke sammenhæng med brugernes erfaring med at overnatte i det fri – udover madlavning som er mere udbredt blandt de erfarne.

De meste udbredte aktiviteter er at overnatte, lave mad og bål, gå ture og opdage naturen i nærheden af shelterpladsen. Nogle dyrker også aktiviteter som vandring, turcykling og kajak.

Det er forskningsenheden Active Living og Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, som står bag rapporten. Den besvarer spørgsmålene: Hvem er shelterbrugerne? Hvad motiverer brugerne til shelterfriluftsliv? Hvordan bruges shelterpladserne? Hvilke rammer for shelterfriluftsliv foretrækker brugerne?

C_Shelters by the sea_LUMO_Architects.jpg

Støttepunkter til aktivt udeliv i Det Sydfynske Øhav

Lokale og Anlægsfonden var med til at udvikle moderne shelters i Det Sydfynske Øhav som støttepunkt til kystnært friluftsliv. Tanken var at gøre shelterfriluftslivet tilgængeligt for flere og samtidig give bedre mulighed for at overnatte i naturen hele året rundt. De nye sheltertyper skulle skabe adgang til naturen, sikre baser og mødesteder for friluftslivet, understøtte korte og længerevarende ophold og markere særlige spots og ruteforløb for friluftslivet til danskernes stigende interesse for både traditionelle og nye friluftssaktiviteter.

M_Shelters by the sea_LUMO_Architects.jpg

Sheltertyper

På de sydfynske shelterpladser findes der overordnet to typer shelters: Shelters af den traditionelle type, som ofte er kendetegnet ved heltømmerkonstruktion med tre lukkede sider og én åben side. En række moderne shelters, der adskiller sig både funktionelt og æstetisk fra de traditionelle shelters med luger, der kan åbnes og lukkes og en række indbyggede perforeringer, der lukker lys og månelys ind. De moderne shelters findes i forskellige størrelser – fra de meget lave 2-personershelters til 9-personershelters i flere etager.