Banebrydende voks-is kan sikre skøjteløb for fremtiden

Pressemeddelelse fra Lokale- og Anlægsfonden
Onsdag den 4. november 2009

Lokale- og Anlægsfonden og Frederiksberg Kommune vil til vinter afprøve den første voksbaserede kunstige skøjtebane i Danmark.  Den nye voks-is forventes at være langt bedre at skøjte på end plastic-is og er langt mere miljøvenlig og biologisk nedbrydelig.

De miljømæssige og økonomiske omkostninger ved de kunstigt frosne mobile skøjtebaner er for store. Derfor overvejer flere kommuner at droppe de ellers meget populære udendørs skøjtebaner i år. Lokale- og Anlægsfonden håber at finde løsningen, der kan bevare muligheden for udendørs skøjteløb i fremtiden. Frederiksbergs borgere bliver testpiloter.

Derfor har Fonden længe overvåget, vurderet og afprøvet markedet for alternativer til den kunstigt frosne is. En række forskellige former for plastic-is har været testet, men alle har haft for dårlig glideevne og har krævet for meget vedligeholdelse.

Voks-isen kan grenbruges
Løsningen kan være et schweizisk voksprodukt med langt bedre glideevne end plastic-is som samtidig kræver mindre vedligeholdelse og ifølge producenten Skaterun AG er helt fri for giftstoffer og biologisk nedbrydelig. Når voks-isen ligesom rigtig is bliver ridset af skøjteklingerne, kan det øverste lag voks skrabes af, varmes op - og genbruges ved at blive smeltet tilbage på banen.

"Skøjtebanen er et populært tilbud til Frederiksbergs borgere i vintersæsonen.. Jeg er derfor glad for, at vi kan være foregangskommune på en mere bæredygtig skøjtebane, og jeg håber, at borgerne vil tage godt imod den" siger Frederiksbergs borgmester, Jørgen Glenthøj

Torben Frølich, direktør i Lokale- og Anlægsfonden, tilføjer om den kommende testbane:

"De lune vintre har gjort det miljøbelastende og dyrt at holde isen frossen på de almindelige mobile skøjtebaner. Derfor er det nødvendigt at gå nye veje og finde den helt rigtige erstatning for isen, der kan sikre, at vi også i fremtiden kan få mange hyggelige timer på udendørs skøjtebaner over hele landet."

Bliver anlagt i Lindevangsparken
Voks-isen har været testet indendørs og skulle under de omstændigheder kunne leve op til kravene for en skøjtebane selv for skøjteløb på højt niveau. At den kan bruges også i varme temperaturer vidner testbaner i Dubai og på Bali om. Nu skal det så testes, om den holder til at blive brugt udendørs igennem en dansk vinter.

Lokale- og Anlægsfonden har bevilget 300.000 kr. til Frederiksberg Kommune, der vil anlægge en testbane i Lindevangsparken fra den 27. november 2009 til 28. februar 2010. Testbanen i Lindevangsparken bliver på 400 m². 

Skøjtebanen med voks-is bliver leveret og sat op af Virklund Sport, der er dansk eneforhandler af produktet, og indgår som partner i forsøget.

Yderligere oplysninger
Torben Frølich, direktør, Lokale- og Anlægsfonden, 3283 0330 / 2129 6856
Jens Hall-Andersen, afdelingschef, Frederiksberg Kommune, 3821 0110
Torben G. Pedersen, direktør, Virklund Sport, 2399 7330

www.skaterun.com

 

Værktøjer
Til top

Site developed by Klestrup partners